Search

Nejnovější články

Kurz quillování na Beaver city 10.2.2024

Dne 10.2.2024 se ve westernovém městečku Beaver City konal kurz vyšívání ursoními ostny, který přilákal asi 15 nadšených účastníků. Ukázalo se, že výběr místa byl

Detail plně vyvinutého huronského typu sashe ceinture perlée z let 1840-80. Tato 17cm široká a 302cm dlouhá (včetně třásní) sash se nosila dvakrát omotaná kolem pasu. Byla sešita ze čtyř pruhů, z nichž dva a dva jsou shodných barev. Jejich prostřídáním vzniká živý, nestereotypní efekt, což je známkou vysoké umělecké kultivovanosti tvůrce. Musée McCord.

Sash

Sash, folklórní výrobek s francouzskými kořeny, avšak technikou splétání indiánský, se již v průběhu 18. století stala nezbytným doplňkem oděvu frankofonních Kanaďanů, voyageurů, traperů i indiánů. Vznikla řada atraktivních typů a sash se záhy stala ceněným umělecko-řemeslným artefaktem a statutárním symbolem.

Obchodník s kožešinami v Albertě v roce 1890

Kožešinový obchod v kanadském vnitrozemí

Obchod s kožešinami byl klíčovým faktorem, který ovlivnil kulturu i životní úroveň indiánů, vedl ke zformování národa Métisů a posléze moderních Kanaďanů. Turbulentní období, zahrnující tvrdý konkurenční boj dvou hlavních společností HBC a NWC, se již stalo svého druhu kultem.

Hromoví ptáci a podvodní panteři: osa mystického světa širší oblasti Velkých jezer

Symbolika hromových ptáků a podvodních panterů či podvodních monster je v materiální kultuře indiánů širší oblasti Východních lesů všudypřítomná. Tyto symboly jsou vyjádřením indiánského kosmologického myšlení, vycházejícího z animistických tradic, kde neuchopitelné spirituální a mentální síly hrají klíčovou roli. Indián s úctou usiloval o kladný poměr k těmto silám, u kterých hledal pomoc i ochranu.

Náhrdelníky z medvědích drápů

Náhrdelníky z medvědích drápů patřily mezi indiány Velkých plání a částečně i Východních lesů k vysoce prestižním ozdobám. Jejich nošení proto bylo vyhrazeno hlavně náčelníkům a předním válečníkům.

Nejnovější repliky

Upozornění

Zde jsou indiánské repliky, které vyrábím. Jsou určeny zejména pro zahraniční trh, pro sběratele v USA a Západní Evropě, kteří vyžadují maximální dobovou autenticitu a stylovost. Repliky vzhledem ke své kvalitě a ceně nejsou určeny primárně pro český trh. Více informací najdete na mém AJ webu www.matotope.com.

Odběr novinek

Devět z deseti Pónyů už odebírá novinky z INDIANI.CZ. A co ty? Ještě váháš? Nenech si ujít nové články, videa, akce nebo překlady.