Search

Mokasíny s bočním švem

Print Friendly, PDF & Email
Mokasíny s bočním švem jsou nejstarším známým typem mokasínů na Velkých pláních. Článek rozebírá jejich původ, oblast a období jejich rozšíření, konstrukci a zdobení. Součástí článku je i návod na výrobu.
Střih na mokasíny s bočním švem. British museum.

Původ, doba a oblast rozšíření

Mokasíny s bočním švem jsou nejstarším známým typem mokasínů z Velkých plání. Geograficky byl tento styl mokasínů rozšířen minimálně v západnější části severních a centrálních plání. Zcela jistě jej používaly kmeny Vran, Černonožců, Lakotů, Šošonů, Ploskohlavců, Assiniboinů, Šajenů, Mandanů, Hidatsů a většina kmenů z oblasti Plató.

Podle některých hypotéz se mokasíny s bočním švem rozšířily na Velké pláně z oblasti Plató. Dobově předcházely typ dvoudílných mokasínů, kterým byly postupně nahrazeny. Během první a na počátku druhé poloviny 19.století (ale pravděpodobně i mnohem dříve) byly mokasíny s bočním švem jediným typem obuvi výše uvedených kmenů. Během 60. let 19. století začaly mokasíny s bočním švem postupně vycházet z módy, jelikož začaly být nahrazovány modernějším typem dvoudílných mokasínů

Mokasíny s bočním švem kmene Vran
Mokasíny s bočním švem ze severních plání. Vyšité ursoními ostny a seed beads. British museum.
Mokasíny s bočním švem ze severních plání. Vyšité ursoními ostny a seed beads. British museum.

Konstrukce

Konstrukčně jsou mokasíny s bočním švem poměrně jednoduché. Každá mokasína sestává z jediného kusu většinou velmi silné a pevné kůže (ve většině případů bizoní). Střih je patrný z obrázků níže. Mokasíny se sešily nejprve po straně. Pak se obrátily a sešil se patový šev. Přečnívající kůže na patě se pak mohla zahnout a přišít, nebo nastřihnout do  požadovaného tvaru (viz obrázek níže). Ze způsobu zpracování přebývající kůže na patě pak bylo většinou možné určit, o jaký kmen se jedná.
Mokasíny s bočním švem - nákres.
Mokasíny s bočním švem - nákres.

Vlastnosti

Mokasíny s bočním švem jsou velmi nenáročné na výrobu a také jsou pohodlné a většinou dobře sedí na noze. Jejich hlavní nevýhodou je měkká podrážka, takže je při chůzi cítit doslova každý kamínek či větvička. Také příliš dlouho nevydrží a po čase se prošlapou. Proto indiáni v některých případech přišívali k podrážce ještě dodatečný kus surové kůže, ale opravdu jen zřídkakdy.

Podrážka mokasínů s bočním švem. NMNH.
Podrážka mokasínů s bočním švem. NMNH.
Mokasíny s bočním švem - detail podrážky.
Mokasíny s bočním švem - detail podrážky.

Běžnější praxí bylo prošlapané mokasíny vyhodit a pořídit si nové. Na mokasíny s bočním švem se proto pohlíželo jako na spotřební zboží. Životnost takových mokasínů byla řádově několik málo dní. Když se vydali bojovníci na válečnou výpravu, brávali si takových mokasínů s sebou vždy několik párů do zásoby.

Kapitáni Merewieth Lewis s Williamem Clarkem, jejichž muži také nosili mokasíny s bočním švem si poznamenali do deníku, že při špatném terénu prošlape muž jedny mokasíny za tři dny, v příznivém terénu pak mokasíny vydrží až deset dní.

Mokasíny s bočním švem s dodatečně došitou podrážkou ze surové kůže.
Mokasíny s bočním švem s dodatečně došitou podrážkou ze surové kůže.
Mokasíny s bočním švem s dodatečně došitou podrážkou ze surové kůže.
Mokasíny s bočním švem s dodatečně došitou podrážkou ze surové kůže.

Obchod

Mokasíny s bočním švem byly běžnou obuví také pro mnohé bělochy, kteří se vyskytovali v oblasti centrálních či severních plání, zejména pak lovců kožešin neboli horalů (mountainman). Horalé nakupovali mokasíny od indiánů ve velkém množství, často se jednalo o stovky párů pro větší lovecké výpravy.

Běžnou praxí bylo, že indiánky sešily pouze boční šev a patu nechaly otevřenou. Každý lovec totiž měl jinak velkou nohu. Bílí lovci si pak mohli paty dodatečně došít přímo na noze, vždy každý přesně podle své velikosti.

Mokasíny s bočním švem - Bernisches Historisches Museum.
Mokasíny s bočním švem - Bernisches Historisches Museum. Mokasíny jsou nedokončené, evidentně byly určené na prodej.

Zdobení

Některé mokasíny s bočním švem mohly být nádherně zdobené. Takové si pak jejich majitel velmi šetřil na slavností chvíle. Zdobené mokasíny také mohly být předmětem daru, nebo mezikmenového obchodu.

Zdobení mokasínů vždy záviselo na konkrétním kmeni či kulturní oblasti a také na vkusu té či oné umělkyně (zdobení prováděly vždy ženy). 

Velmi běžným typem zdobení byla řada řadového stehu vedoucí nad bočním švem. Často byla zdobená oblast nártu. Ta mohla být vyšita celá, nebo jen její část. Velmi časté bylo zdobení nártu motivem tzv. „klíčové dírky“, rozety s přiléhajícím lichoběžníkem. Jiným typem zdobení byly linky probíhající příčně k nártu. Ty mohly být vyvedeny korálky nebo ursoními ostny.

Mokasíny s bočním švem - centrální pláně. Náprstkovo muzeum Praha.
Nádherně zdobené mokasíny s bočním švem vyšité ostny a pony beads. Náprstkovo muzeum Praha. 
Mokasíny s bočním švem - centrální pláně. Zámek Opočno.
Mokasíny s bočním švem vyšité kombinací proplétaných ostnů - seed beads a pony beads. Snad Vrány. Sbírka zámku v Opočně.  
Mokasíny s bočním švem kmene Lakota.
Mokasíny s bočním švem zdobené ursoními ostny a pony beads. Sesbíráno poručíkem G.K.Warrenem ve vesnici Bruleů v roce 1856. Lakotové.    

Zimní mokasíny s bočním švem

Zimní mokasíny měly téměř stejný střih, jako jejích letní varianta, rozdíl byl v tom, že se použila kožešina místo usně (nejčastěji bizon). Mokasína se musela nastřihnout pouze o něco větší, jelikož bizoní chlup zabere nějaký prostor. Mokasíny se vždy sešívaly chlupem dovnitř.

Zimní mokasíny kmene Vran.
Zimní mokasíny s bočním švem. Vyrobené z bizoní kožešiny. Kožešina vždy směřovala dovnitř. Vrány.    
Zimní mokasíny kmene Šajen.
Zimní mokasíny s bočním švem. Vyrobené z bizoní kožešiny. Kožešina vždy směřovala dovnitř. Šajeni.

Návod na výrobu

Střih

Nejdůležitější je mít kvalitní střih. Doporučuji začít s papírovým a poté střihem z látky (odřezky sukna, flauše a podobně). Lepší je silnější látka, která bude „simulovat“ sílou materiálu jelenici. Rozhodně nepoužívejte bavlnu a podobně. Teprve až budete mít odzkoušený střih z látky, můžete se pustit do stříhání jelenice.

Střih mokasínů s bočním švem není složitý, ale ani jednoduchý, pokud ho chcete mít udělaný kvalitně.

  • Obkreslete si na papír chodilo (tužku držte kolmo k papíru)
  • Vyznačte si nejširší bod šlapky, zpravidla je to v místě malíčku (viz obrázek)
  • Zarovnejte linii (jako na obrázku)
  • Vystřihněte
  • Na další papír (dostatečně veliký) si narýsujte středovou linii
  • Přiložte vystřiženou šlapku tak, aby byla vnitřní linie chodidla rovnoběžná se středovou linií, asi 1cm až 15 mm od ní
  • Udělejte oblouk kolem oblasti prstů od středové linie až k vyznačenému bodu u malíčku, a to tak aby byl cca 15 mm od linie oblouku prstů
  • Narýsujte kolmici ke středové linii tak, aby probíhala cca 25 mm od paty
Střih na mokasíny s bočním švem.
  • Poslední čáru, od malíčku (nejširšího místa šlapky) až k patové kolmici můžete udělat rovnoběžnou se středovou linií, nebo mírně šikmou (rozšiřující se směrem k patě)
  • Vystřihněte vnější část mokasíny, přehněte přesně podle středové linie a vnější linii přeneste na papír
  • Vystřihněte zbytek střihu (střih je osově symetrický)
  • Nyní zbývá dokreslit rozparek, jeho střed bývá většinou přesně uprostřed mokasíny (jak vertikálně tak i horizontálně), ale mohou existovat individuální odchylky, které je možné doladit později
Střih na mokasíny s bočním švem.

Základ střihu máte hotový.

Ještě jej zbývá „doladit“ a k tomu se ideálně hodí látka. Obkreslete si střih na látku, vystřihněte, včetně nártového rozparku a sešijte boční šev. Nasaďte látku na nohu a prozkoumejte, jak moc střih sedí nebo nesedí. Zatím neřešte patu, jenom oblast prstů, bok a rozparek. Pokud je někde mokasína volná nebo těsná, upravte adekvátně střih tak, aby dokonale seděl. Většinou s touto fází nebývá moc problémů.
Zbývá uzavřít patu. Doporučuji toto udělat na látkovém prototypu a až definitivní tvar pak přenést na kůži.
Nejprve si vyznačte oblouček podle paty, na té části, která leží na zemi, od středu paty na každou stranu cca 3-4 cm a vystřihněte. Dostřihněte boky a sešijte patu tak, aby dokonale seděla. Není to zase tak složité, jak se zdá. Na některých mokasínech se ještě do patového švu vkládaly malé „anténky“ nebo jiné tvary.
Až budete se střihem zcela spokojeni, můžete jej zase rozpárat a uschovat jako šablonu, případně si jej můžete zpětně překreslit na papír.
Střih na mokasíny s bočním švem.
Střih autora článku, který je vychytaný do posledního detailu, včetně předpřipravené paty. Lze jej ihned překreslit na kůži a sešít.

Rady pro samotnou výrobu

  • Na výrobu budete potřebovat kvalitní, silnější jelenici, ideálně mozkem činěnou. Nepoužívejte slabou nebo příliš tuhou kůži. 
  • Pokud budete chtít mít mokasíny vyšívané, výšivka se většinou dělá před sešitím.
  • Mokasíny se šijí na ruby, po sešití se obrátí. Švy je možné navlhčit, budou pak krásně hladké a nebudou vytvářet hrb.
  • Nejprve se klasicky sešije boční šev, potom se došije pata. Nejprve část šlapky a nakonec patový vertikální šev. I pata se šije naruby, pak se mokasína obrátí.
  • Pokud jste nějak neupravovali střih, boční hrany mokasíny se směrem dozadu k patě zvyšují. Můžete to tak nechat (na originálech je to vidět), nebo může hranu zastřihnout tak, aby byla vodorovná. Obě varianty jsou možné.
  • Další prací je přišití jazyku. Jazyk měl ve starých dobách různý tvar, od lichoběžníku, přes obdélník, trojúhelník až po rozeklaný jazyk. Většinou byl jazyk vystřižen ze samostatného kusu kůže, nicméně někdy byl integrální součástí hlavního střihu.
  • Posledním krokem je připevnění tkaničky, jelenicového řemínku na zavazování. Řemínek je dobré navlhčit a vytáhnout. Také by měl být dostatečně silný, aby se nepřetrhl. Řemínek se protáhne několika dírkami které probíhají mokasínou vodorovně v oblasti kotníku. Řiďte se podle originálů. Tkaničky by měly vycházet v bodech, kde jsou přišité okraje jazyka.

Poznámky

  • Uvedený střih je do určité míry zjednodušen. Domnívám se, že ve skutečnosti totiž vnitřní linie šlapky není rovnoběžná se středovou linií střihu, nýbrž je pata vykloněná směrem ven. Jelikož jsem vyrobil poměrně hodně mokasínů s bočním švem a hodně jsem experimentoval se střihem, časem jsem na tuto „vychytávku“ přišel. Ovšem to už je „vyšší dívčí“. Kdo bude mít zájem, tak si sám se střihem pohraje a doladí si jej podle svých možností a představ. Pro většinu táborníků bude uvedený střih plně dostačující.
  • Na webu existuje několik návodů na výrobu mokasínů s bočním švem, včetně několika videí na Youtube, takže je můžete prozkoumat
  • Zimní mokasíny s chlupem uvnitř mají úplně stejný střih. Jenom je třeba jej udělat adekvátně větší, jelikož chlupy zaberou nějaké místo.
Mokasíny s bočním švem z oblasti Horní Missouri.
Replika mokasínů s bočním švem (autor článku).
Mokasíny s bočním švem z oblasti Horní Missouri.
Replika mokasínů s bočním švem (autor článku).

Mohlo by vás také zajímat