Search

Řadový steh (Líný steh)

Print Friendly, PDF & Email
Řadový steh je jednou ze základních vyšívacích technik indiánů Velkých plání. Jako hlavní vyšívací techniku jej používali zejména Súové, Šajeni, Arapahové, Kajovové, Komančové, Apači, Jutažci, Omahové, Pónyové a mnoho dalších kmenů. Spočívá ve vytváření řad korálků, širokých cca 8-15 mm. Řady mohou ležet samostatně, nebo více řad těsně vedle sebe, čímž vznikne souvisle vyšitá plocha.

Řadový steh je jednou ze základních vyšívacích technik indiánů Velkých plání. Většina korálkových prací kmenů centrálních a jižních plání je vyvedena právě řadovým stehem.

Jako hlavní vyšívací techniku jej používali zejména Súové, Šajeni, Arapahové, Kajovové, Komančové, Apači, Jutažci, Omahové, Pónyové a mnoho dalších kmenů. Využívaly jej i kmeny severních plání (Vrány, Černonožci, Assiniboinové, Kríové, Gros Venters, Atsinové, ..), horské kmeny (Ploché hlavy, Šošoni, ..) a kmeny Plató (Propíchnuté nosy, Jakimové, Wišramové, Walla Walla, Kajusové, …), ovšem spíše jako steh doplňkový.

Šajenský nebo Arapažský vak na dýmku ze soukromé sbírky. Je vyšitý korálky seed beads. Bílými a noční modrou. Tmavá barva vypadá jako černá, ale jde o extrémně temný odstín tmavě modré.
Šajenský nebo Arapažský vak na dýmku ze soukromé sbírky. Je vyšitý řadovým stehem. Jednotlivé řady těsně navazují na sebe a tvoří tak souvislou plochu.
Dětská nosítka kmene Šajen.
Dětská nosítka kmene Šajen. Jsou celá vyšitá řadovým stehem.

Název

Řadový steh je široké veřejnosti znám spíše pod populárnějším názvem „líný steh“ nebo také „steh líné ženy“ (anglicky LAZY STITCH). Vymyslel jej etnolog William Orchard, který tuto techniku popsal jako první. V praxi ale zřejmě vyšívat nezkoušel, protože by pak těžko tento steh nazval „líným“. Ve skutečnosti je to spousta práce a o lenošení nemůže být ani řeč. Vždyť vyšít například dětská nosítka, nebo sedlo k šatům trvalo vyšívačce často celé měsíce.

Volání po „politické a technické korektnosti“ se promítlo i do oblasti indiánských vyšívacích technik a stále více se prosazují tendence označit steh jako „řadový“. Jeho podstatu to vystihuje mnohem lépe, než „líný“. Proto se budeme držet korektnějšího označení „řadový steh“ (anglicky LANE STITCH). Nicméně pokud bude někde řeč o líném stehu, tak budeme vědět, že je to to samé.

Detail originálního pouzdra na nůž vyšitého řadovým stehem.
Detail originálního pouzdra na nůž vyšitého řadovým stehem.
Detail řadového stehu na originím pouzdru na nůž.
Detail řadového stehu na originím pouzdru na nůž.

Co budete potřebovat

K vytvoření výšivky řadového stehu budete potřebovat kůži na podklad, vyšívací vlákno, vyšívací jehlu, vzor, korálky, tužku a pravítko. Podrobné informace o indiánských výšivkách najdete v podrobném článku.

Korálky

Řadovým stehem lze vyšívat jak korálky seed beads, (velikost 11/0 až 13/0), tak i pony beads, (velikost 6/0 až 8/0). Zkušenost hobbystů se pozná zejména při výběru korálků. Začátečníci většinou dokážou rozlišit staré korálky od moderních jen s obtížemi. Ti pokročilejší a zkušenější se již snaží angažovat dobově vypadající korálky, s větším či menším úspěchem.

Schopnost poznat staré korálky se nedá nabiflovat z tabulek, je to dlouhá cesta, která vede přes studium indiánských předrezervačních reálií. Zejména z knih, katalogů nebo ideálně přímo v muzeích a soukromých sbírkách. Tam je třeba nasávat atmosféru, krásu a harmonii starých originálů. Určitým vodítkem může být i tento článek.

Vak na dýmku kmene Šajen (pravděpodobně). Je vyšit korálky pony beads, bílými a prachově modrými. Pochází jistě z období před rokem 1840. British museum, Londýn.
Detail vaku na dýmku vyšitého řadovým stehem, v tomto případě pony beads. British museum Londýn.
Korálkovaný váček. Jeho podkladová barva je střední zelená.
Váček na ocílku vyšitý řadovým stehem.

Provedení

Řadový steh spočívá ve vytváření řad korálků, širokých cca 8-15 mm, nejčastěji kolem deseti milimetrů. Řady mohou ležet samostatně, nebo více řad těsně vedle sebe. Tím vznikne souvisle vyšitá plocha.

Originální týpí taška kmene Vran. Jednotlivé řady řadového stehu stojí samostatně a netvoří souvislou plochu. BBHC.
Originální týpí taška kmene Vran. Jednotlivé řady řadového stehu stojí samostatně a netvoří souvislou plochu. BBHC.
Originální týpí taška kmene Lakotů. Jednotlivé řady řadového stehu probíhají těsně vedle sebe a tvoří tak souvislou plochu. BBHC.

Příprava

Podklad (kůže) musí být zcela rovný, bez jakýchkoliv vln a nerovností. Na kůži narýsujte pomocí pravítka dvě rovnoběžné linky, vzdálené 1 cm. Pokud si věříte, můžete to zkusit i od ruky.

Zapošití vlákna

Navlečte vlákno do jehly (měly by projít dírkou v korálcích) a zapošijte nit do kůže, těsně u jedné z linek. Na ní se bude začínat. Je možné udělat několik stehů do kůže tak, aby se vlákno po zatáhnutí nevyvlékalo. Alternativní možností je udělat na vláknu uzlík a vypíchnout jehlu přesně na jedné z linek. Uzlík by měl být na spodní straně kůže.

Navlečení korálků

Nyní navlečete pomocí jehly na vlákno korálky. Zhruba tolik, aby stačily na šířku řady, ve vašem případě 1 cm. U seed beads to odpovídá cca 7-10 korálkům. Korálky přiložte k podkladu napříč řady tvořené linkami (kolmo k nim). Poslední korálek by měl přesně sahat k lince na opačné straně.

Vyrovnání šířky stehu

Pokud tomu tak není, musíte korálky přidat, nebo odebrat, případně vyměnit, abyste dostali přesně šířku řady. Zde je třeba říci, že většina korálků není stejně širokých, ale většina jednoho balení obsahuje korálky širší a tenčí. Proto je korálky třeba nakombinovat tak, aby jejich celková šířka přesně odpovídala šířce řady.

Pokud je například délka navlečených korálků mírně širší než šířka řady a po odebrání jednoho korálku je řada zase příliš krátká, je řešením výměna korálků, například jednoho širšího za tenčí, případně dvou silnějších za dva užší.

Zde je dobré poznamenat, že počet navlečených korálků nehraje roli, jak si někdy začátečníci myslí. Důležitá je jenom šířka řady. Tedy je lhostejné, jestli navlečete například 9 tenčích korálků nebo 8 silnějších, pokud celková šířka korálků bude stejná.

Dokončení prvního stehu

Až budete mít navlečené korálky přesně odpovídající šířce řady, zapíchněte jehlu do druhé řady, přesně naproti místu, ze kterého vlákno vychází. Jehla musí projít pouze pod povrchem kůže a musí z kůže vylézt na téže lince, jenom o kousek dále. Tato vzdálenost přesně odpovídá šířce korálků. Zpočátku se může zdát složité vzdálenost přesně odhadnout, ale praxí se to poddá.

Takto přichytnete první řadu korálek. Ta by měla ležet kolmo k namalovaným ryskám. Tím jste vytvořili první steh, stavební kámen řadového stehu.

Vytvoření druhého a dalších stehů

Opět navlečete potřebné množství korálků, aby přesně vyšly na šířku řady a vpíchněte a vypíchněte jehlu na opačné straně (opět pod povrchem). Takto pokračujete dál a dál. Tímto vzniká jedna řada řadového stehu.

Schema řadového stehu. Obrázek je samovysvětlující.
Schema řadového stehu. Obrázek je samovysvětlující.

Šití pod povrchem a skrz

Tento návod popisuje případ, kdy jehla neprochází skrz kůži, ale pouze pod jejím povrchem. Je to rychlejší a více indiánské než prošívat kůži skrz. Pokud se ale na prošívání pod kůží necítíte, můžete začít jednodušším propichováním kůže. Je to pomalejší, ale pro mnoho začátečníků jednodušší. Je dobré si dírky předpíchávat šídlem. Návod pro tuto variantu je stejný, jediný rozdíl je v propichování kůže skrz místo pod povrchem.

Rozdíl mezi propichováním kůže jenom pod povrchem a skrz. Indiánky většinou používaly první možnost.
Rozdíl mezi propichováním kůže jenom pod povrchem a skrz. Indiánky většinou používaly první možnost.

Tvorba souvislé plochy

Řada líného stehu může stát samostatně, nebo může být součástí větší plochy. V takovém případě se další řada vyšije těsně u předchozí, tak, že se krajní korálky jednotlivých řad dotýkají. V ideálním případě by měly stehy sousedících řad „lícovat“, ne vždy je však možné tohoto ideálu dosáhnout, jelikož různé šarže korálků mohou mírně kolísat co se týče velikosti.

Detail řadového stehu na originím pouzdru na nůž.
Souvislá plocha vzniká tak, že se jednotlivé řady řadového stehu dotýkají. Ideálně, když jednotlivé stehy korálků lícují, není to ale nezbytně nutné.

Vytváření vzorů

Popsaný případ předpokládá vyšívání plochy jedné barvy, kdy všechny korálky jsou stejné, nicméně vytvářet složitější vzory není nic složitého. Stačí měnit navlékané korálky tak, aby byl vytvářen požadovaný vzor. Barevný vzor může vznikat tak, že různé stehy obsahují různé barvy korálků. Různé korálky je možné navlékat také v rámci jednoho stehu. Takto mohou vzniknout i poměrně složité vzory.

Řady vyšité řadovým stehem nemusí být jen rovné, mohou se stáčet (například u mokasínů). Mohou se také zužovat nebo rozšiřovat, například symboly orlích per a podobně.

Váček na ocílku. NMNH. Trojúhelníčky jsou vyšity kukuřicovými seed beads korálky se zeleným lemováním.
Vytváření vzoru není nic složitého, stačí v rámci jednoho stehu měnit korálky tak, aby vznikl požadovaný vzor. Před započetím výšivky je však vhodné si rozkreslit vzor na papír (ideálně na milimetrový).

Nejčastější chyby

Příliš mnoho korálků - obloučky

Nejčastější chyba začátečníků je způsobená příliš mnoha korálky ve stehu. Vznikají tak obloučky. Výšivka pak vypadá plasticky, jako vlnobití. Není to ani hezké, ani dobové. Vyvarujte se této chyby. korálky musí ležet na podkladu v naprosté rovině. Výšivka musí být plochá jako prkno.

Příliš mnoho korálků ve stehu vytváří obloučky, výšivka pak vypada jako vlnobití, je to veliká chyba.
Příliš mnoho korálků ve stehu vytváří obloučky, výšivka pak vypada jako vlnobití, je to veliká chyba.
Takto má správně vypadat řadový steh z profilu. Jednotlivé stehy nemají tvořit obloučky, ale mají být ploché a v jedné rovině.
Takto má správně vypadat řadový steh z profilu. Jednotlivé stehy nemají tvořit obloučky, ale mají být ploché a v jedné rovině.

Stehy příliš blízko sebe

Druhá nejčastější chyba po obloučcích. Vyšívač(ka) se snaží, aby nebyla mezi stehy mezera a natlačí je příliš blízko sebe. Sousední stehy zapadnou do sebe a vytvoří se efekt “zubaté pily”. Je to ošklivé a na starých indiánských výšivkách se to neobjevuje.

Stehy příliš blízko u sebe vytvářejí efekt "zubaté pily". Je to nehezké.
Stehy příliš blízko u sebe vytvářejí efekt "zubaté pily". Je to nehezké.

Nestejná šířka stehů

Je způsobena nepečlivým výběrem korálků. Řada korálků tvořící jeden steh musí být široká přesně od linky k lince, na šířku řady. Ani více, ani méně. Hrany jednotlivých stehů by měly zařezávat, tvořit přímku, nikoliv poskakovat.

Stehy příliš daleko od sebe

Tahle chyba není příliš častá, sem tam se ale objeví. Mezi korálky sousedních stehů by neměla být mezera. Měly by se dotýkat, ale jen lehce.

Stehy příliš daleko od sebe tvoří zbytečné mezery. Je to ale lepší varianta, než když jsou příliš blízko a tvoří "zubatou pilu".

Mohlo by vás také zajímat