Search

The Mystic Warriors of the Plains – T.E.Mails

Print Friendly, PDF & Email
Kniha Mystic Warriors of the Plains od Thomase Mailse je veliká, silná a těžká kniha (618 stran) a mnozí ji považují za skutečnou "Bibli" milovníků indiánů Velkých plání.
Kniha Mystic Warrior of the Plains.
Kniha Mystic Warrior of the Plains.

Kniha Mystic Warriors of the Plains od Thomase Mailse je veliká, silná a těžká kniha (618 stran) a mnozí ji právem považují za skutečnou „bibli“ všech milovníků indiánů Velkých plání. Pokud bych měl studium kultur plání přirovnat ke stavbě domu, „Mystiční válečníci“ by představovali velice solidní, robustní a pevný betonový základ.

Byla jednou z prvních knih o indiánech, která se po revoluci dostala do Čech a z které čerpali první čeští hobbysté. Stala se jedním z hlavních informačních pramenů, ze kterých čerpal Kevin Costner, když natáčel Tanec s vlky.

Společně s knihou The Plains Indians od Colina Taylora ji považuji za výbornou úvodní knihu do studia kultur indiánů plání předrezervačního období.

Kniha vyšla v několika vydáních, poprvé v roce 1972, poté několikrát v devadesátých letech. V současné době se dá sehnat pouze jako antikvariát.

Mystic warriors of the plains seznámí čtenáře s předrezervačními prérijními kulturami v celé jejich šíři. Od původu, rozdělení a charakteristiky jednotlivých prérijních kmenů, přes záležitostí každodenního života, zvyků, náboženství, vizí, přes obřady a veškeré záležitosti okolo koní a bizonů až po umění, malby, výšivky, oblečení, výrobu zbraní nebo třeba štítů. Samozřejmě se zabývá i formou vlády, existencí a fungováním válečnických spolků, nebo třeba tématem výchovy dětí.

Odborníkům se může kniha jevit jako příliš „populární“, jelikož autor není studovaným etnologem, ale spíše nadšeným laikem (Mails byl ve skutečnosti architekt, později protestantský pastor) a v druhé řadě také díky užší možnosti věnovat se některým tématům více do hloubky, protože to rozsah knihy prostě neumožňuje. Autor se tak nevyhne častým zjednodušením a paušalizacím. To je ovšem úděl téměř všech knih, která se věnují obecně velmi širokým tématům.

Kniha obsahuje 618 stran textu, rozděleného do 24 tematických kapitol. Kniha je plně ilustrována perovými kresbami od samotného autora, které vhodně doplňují text. Součástí knihy je i 32 celostránkových barevných obrázků.

Kniha obsahuje následující tematické kapitoly:

 

1) Původ, rozdělení a charakteristika obyvatel plání
2) Způsob každodenního života
3) Společenské zvyky
4) Osobní vlastnosti
5) Forma vlády
6) Náboženství – Víra v nadpřirozené síly
7) Náboženství – Medicína
8) Náboženství – Vize a osobní moc
9) Náboženství – Očista
10) Náboženství – Díkuvzdání
11) Náboženství – Smrt a posmrtný život
12) Bizon a kůň
13) Přehled umění a řemesel
14) Malířství
15) Práce z korálků a ursoních ostnů
16) Odznaky a vyznamenání
17) Oděv
18) Účesy, šperky a ozdoby hlavy
19) Luky, šípy a toulce
20) Kopí, nože, kyje, sekyry a střelné zbraně
21) Štíty
22) Narození a výchova chlapce
23) Dospělý válečník
24) Relokace a úpadek obyvatel plání

Kniha The Mystic Warriors of the Plains
Kniha The Mystic Warriors of the Plains
Kniha The Mystic Warriors of the Plains
Kniha The Mystic Warriors of the Plains
Kniha The Mystic Warriors of the Plains
Kniha The Mystic Warriors of the Plains

Mohlo by vás také zajímat