Search

Jelenice činěné mozkem

Print Friendly, PDF & Email
Vydělávání kůží indiánským způsobem (mozkem) v našich podmínkách.

Vyděláváním kůží mozkem se zabývám od roku 1997. Cesta k tomuto řemeslu nebyla snadná, v této době to u nás prakticky téměř nikdo neuměl, a tak jsem učil metodou pokusů a omylů, později z knih.

V současné době již mám ustálený postup, díky kterému dosahuji konstantních výsledků. Kůže používám jak na vlastní nebo zakázkové repliky, tak i na samostatný prodej

Náročnost výroby

Činění kůží mozkem je velice dlouhý, náročný, pracný a fyzicky namáhavý proces. Kvalitě mozkem činěných kůží se však nevyrovná nic, kvalita průmyslově činěných kůží je mnohem nižší. 

Jelikož se jedná o 100% ruční práci, jsou mozkem činěné kůže násobně dražší, než kůže činěné průmyslově za pomocí chemikálií. 

Vlastoručně vydělaná kůže mozkem.
Autor článku s hotovou, vyuzenou a vypranou kůží činěnou mozkem.
Autor článku škrábe chlupy z vysušené jelení kůže napnuté do rámu.
Škrábání chlupů

Pro koho jsou kůže určeny

Kůže jsou především určeny pro indiánské a trapperské hobbysty a výrobce indiánských replik, kteří požadují přesně ten stejný materiál, vyrobený těmi stejnými postupy a technologiemi, které používali indiáni v předrezervačních dobách. Nakupují však ode mě i nadšenci do pravěku nebo příznivci přírodního a ekologického životního stylu.

Trapperský reenacting špičkové úrovně. USA.
Trapperský hobbysta oblečený do oblečení z mozkem činěných kůží.

Z jakého jsou kůže zvířete

Naprostá většina kůží, pokud není uvedeno jinak, jsou kůže z jelena evropského. 

Jelen evropský
Jelen evropský

Díry

Většinu děr v kůži se snažím zašít lněnou nití. To je další výhoda ručně činěných kůží, že lze zašít případné díry. U průmyslových jelenic toto není možné.

Uzení a praní

Kůže jsou po vyčinění vyuzeny v kouři, což je nutný krok, aby kůže po namočení neztvrdly. Kouřem získají charakteristické zabarvení a také silné kouřové aroma, které ale časem vyčichne.

Kůže jsou po vyuzení vyprány ve vodě, kdy dojde ke sjednocení barvy a snížení kouřového aroma. Dále jsou pověšeny na čerstvý vzduch, aby došlo k dalšímu „vyčichnutí“. Přesto mohou být kůže stále mírně cítit kouřem, ovšem toto aroma časem samo vyčichne.

Nevyuzená jelenice je bílá jako sníh. Pokud by se nevyudila, po namočení by ztvrdla na plech.
Nevyuzená jelenice je bílá jako sníh. Pokud by se nevyudila, po namočení by ztvrdla na plech.
Vyuzená a vypraná kůže má příjemnou krémovou barvu. Vyuzené kůži nevadí vlhkost ani namočení. Po uschnutí bude měkká jako dříve.
Vyuzená a vypraná kůže má příjemnou krémovou barvu. Vyuzené kůži nevadí vlhkost ani namočení. Po uschnutí bude měkká jako dříve.

Možnost vypnutí do rámu

Za příplatek nabízím i možnost po vyprání kůži vypnout do rámu. V takovém případě dojde k tomu, že kůže bude dokonale ležet v rovině, nebudou na ní žádné „vlny“, které přirozeně vznikají když se kůže valchuje přes provaz.  Vhodné je to provést u kůží, které se budou používat například na oblečení nebo jinde, kde je nutné, aby byla kůže zcela rovná. 

Jelenice činěná mozkem, vyuzená, vypraná a vypnutá do rámu.
Jelenice činěná mozkem, vyuzená, vypraná a vypnutá do rámu.
Indiánská žena kmene Winnebago změkčuje kůži v rámu.
Indiánská žena kmene Winnebago změkčuje kůži v rámu.

Výrobní postup

Nákup

Kůže nakupuji na Šumavě, většinou tedy jde o šumavskou vysokou zvěř. Na jaře nakupuji jeleny slovené v zimě (ti mají tenčí řemen a hustší srst) a v zimě jeleny slovené na sklonku léta a na podzim (takoví mají silnější řemen a řidší srst). Tenčí kůže jsou vhodnější na oblečení, silnější zase třeba na tašky a mokasíny

Vysušené jelení kůže ve firmě, kde se bourá zvěřina.
Vysušené jelení kůže na farmě, kde se bourá zvěřina.
Lukáš Navrátil a vozík plný surových jeleních kůží.
Autor článku na nákupu jeleních kůží. Tyto pocházejí ze Šumavy.

Namáčení

První fází výroby je namáčení kůží do roztoku z popela (lze nahradit vápnem). Takový roztok je zásaditý. Fukcí zásady je rozpouštět v kůži látky, které brání průniku činidla, v našem případě zvířecího mozku. Současně kůže nabobtná, takže je snažší odstranit epidermis – nejsvrchnější vrstvu kůže. Namáčení trvá minimálně týden.

Namáčení kůže.
Namáčení kůže.

Mízdření

Mízdření je odstranění všech zbytků masa a blan z masové strany kůže. Provádím je na trámku pomocí tzv. kožešnické kosy. Inidáni na tuto proceduru používali naostřené bizoní žebro.

Mízdření kůže na trámku.
Mízdření kůže na trámku.
Autor článku mízdří jelení kůži napnutou do rámu.
Mízdření kůže v rámu

Odstranění srsti a epidermis

Fyzicky asi nejnamáhavější krok. Používá se stejný trámek i stejný nástroj (kožešnická kosa) jako u mízdření. V jednom kroku se odstraňuje jak srst, tak i epidermis, horní vrstva kůže. Odstranění epidremu je nuté, aby mohl do kůže proniknout mozek. Tato procedura trvá i několik hodin a je to opravdu dřina. Výsledkem je kůže „holina“, očištěná od mázder, chlupů a epidermis.

Škrábání srsti a epidermis na trámku.
Škrábání srsti a epidermis na trámku.
Detail kůže škrábané mokrou metodou na trámku pomocí kožešincké kosy. Bílá část je již hotová, šedá vrstva je epidermis, ten musí být odstraněn.
Detail kůže škrábané mokrou metodou na trámku pomocí kožešincké kosy. Bílá část je již hotová, šedá vrstva je epidermis, ten musí být odstraněn.

Neutralizace

Neutralizace je proces, kdy je třeba přivést nalouženou kůži do neutrálního pH. Dá se to provést ponořením kůže do potoka na několik hodin, nebo do mírně kyselého roztoku octa a vody. Někdy dávám kůže vymáchat do pračky, abych měl jistotu, že v kůži nezůstala žádná zásada od předchozího loužení.

Očištěná jelení kůže tzv. holina.
Autor článku s očištěnou a zneutralizovanou kůží, které se říká holina.

Odstranění membrán

Opět se vracím k trámku a odstraňuji z masové strany všechny i sebemenší zbytky blan a membrán, aby masová strana byla skutečně čistá.  V případě, že jsou na kůži chlupy to nejde tak dobře, protože chlupy pruží, vytvářejí jakýsi polštář. Na holině lze odstranit membrány mnohem lépe.

Odstraňování membrán a zbytků blan.
Odstraňování membrán a zbytků blan.

Mozkování

Následuje napouštění kůže mozkem. Mozky použávám vepřové nakoupené u řezníka. Mozky se povaří a rozmixují s vodou do konzistence mléka. Do nich se ponoří vlhká kůže na dobu, než zcela prosákne roztokem. 

Považené vepřové mozky.
Povařené vepřové mozky. Rozmíchají se s vodou a do roztoku se kůže namočí.

Ždímání

Cílem ždímání je dostat z kůže co nejvíce vody. Z kůže se udělá „chomout“ kolem ráhna, do něj se strčí tyč se kterou se kroutí, dokud z kůže odkapaává voda. Pak se chomout pootočí a procedura se opakuje. Po skončení ždímání by měla bát kůže jen vlhká ale ne mokrá.

Ždímání kůže.
Ždímání kůže.

Širí děr

Pokud má kůže díry, je vhodné je zašít právě v této fázi. Když je děr hodně, může šití trvat i déle než hodinu.

Šití děr v kůži.
Šití děr v kůži.

Sušení a valchování

Nyní je třeba kůži vysušit. To lze dělat za teplého počasí na slunci, nebo za studeného či deštivého počasí v dílně, kde je instalované topení. Kůže se vysycháním stahuje a má tendenci tvrdnout. Proto je třeba udržovat vlákna v kůži napnutá. Indiánky to dělaly tak, že přetahovaly kůže přes provaz všemi směry. Tomu se říká valchování. Valchování se musí provádět periodicky, dokud není kůže zcela suchá. Pokud potom není kůže zcela měkká a vláčná, znamená to, že mozek nepronikl do všech jejích částí. V takovém případ je třeba kůži znovu namočit do mozku s následujícími cykly ždímání a valchování a sušení. Tyto cykly je třeba opakovat tolikrát, dokud nebude suchá kůže zcela měkká. 

Měkkčení a valchování kůže - koláž.
Měkkčení a valchování kůže taháním přes lano. Vlevo fotografie šajenských žen z období kolem roku 1870, vpravo autor článku o nějakých 130 let později. Princip je ale stejný.

Uzení

Uzení kůže je nutný krok k jejímu dokončení. Pokud by jelenice nebyla vyuzená, ztvrdla by po namočení a vyschnutí na plech. Uzení kouřem je vlastně nejdůležitějším krokem, někteří jej považují sa samotné činění. Dehet obsažený v kouři se dostane do kůže a „uzamkne“ chemicko-fyzikální procesy způsobené mozkováním a valchováním. Vyuzená kůže přestane být citlivá na vlhkost a na vodu obecně, tedy nevadí jí, když se namočí, po uschnutí bude stále měkká jako dříve. 

Hromadné uzení kůží v udírně.
Hromadné uzení kůží v udírně. Je to mnohem efektivnější než udit kůže po jedné.

Praní

Po vyuzení je kůži vhodné proprat v teplé vodě. Kůže se zbaví části kouřového aroma, a sjednotí se její barva. Kůže před prodejem vždy peru, už jen proto, abych se přesvědčil, že uzení zabralo a kůže po namočení neztvrdne

Prodej

Následuje měření a ohodnocení kůže, focení a samotný prodej. Většina mých kůží míří na zahraniční trhy, nejvíce v USA a Německu, menší část zůstane v ČR.

Pokud máte zájem, mohu vyrobit mozkem činěné kůže na zakázku, můžete mě kontaktovat na telefonu 777 090 754 nebo na emailu lukas@navratil.cc.

Lukáš Navrátil

Mohlo by vás také zajímat