Search

Plains Indian Knife Sheaths, Materials, Design & Construction – Alex Kozlov

Print Friendly, PDF & Email
Vyčerpávající studie o pouzdrech na nože indiánů Velkých plání. Detailní návody na výrobu, řada barevných i černobílých fotografií.
Obal knihy Knife Sheaths..
Plains Indians Knife Sheaths
Fundovaná studie, pokrývající téměř vyčerpávajícím způsobem téma pouzder na nože indiánů Velkých plání v 19. století. Zejména je určená všem, kteří si chtějí dobové indiánské pouzdro sami vyrobit. Obsahuje velmi pečlivě popsané a nafocené veškeré kroky, nutné k výrobě pouzdra.

Kniha je rozdělená do osmi kapitol.

V první kapitole autor rozebírá jednotlivé typy, styly a tvary pouzder, jejich rozměry a proporce, popisuje různé možnosti jejich nošení, stejně jako mezikmenové rozdíly výzdoby. Druhá kapitola obsahuje výčet potřeb pro výrobu pouzdra a návod, jak si rozvrhnout vzor.

Třetí kapitola se věnuje detailnímu návodu na výrobu celokorálkovaného pouzdra včetně všech detailů a možných variant. Dokonce je zde návod na barvení koňských žíní do kornoutků z vypálených plechovek.

Čtvrtá kapitola je o pouzdrech vyšívaných parciálně a pátá o pouzdrech s trojúhleníkovými výřezy na protažení pásku. Šestá kapitola je o pouzdrech kombinujících korálkovou výšivku a zdobení mosaznými cvočky. Sedmá kapitola se věnuje tématu indiánských pouzder na dobových fotografiích.

Kromě textu od Allena Chronistera, odborníka na historii osidlování amerického pohraničí, lze v kapitole nalézt celou řadu dobových fotografií zachycující indiány či indiánky s pouzdry na nože.

Osmá kapitola pak obsahuje více než 50 barevných fotografií originálních pouzder ze soukromých sbírek předních současných sběratelů.

Výhodou knihy je přehlednost a srozumitelnost, všechny kroky a možnosti jsou dostatečně vysvětleny a ilustrovány. Kniha se zaměřuje i na detaily, které jsou velmi dobře zdokumentovány. Určitou nevýhodou může být přílišné zaměření na korálkovaná pouzdra a absence návodů na pouzdra zdobená ostny, stejně jako třeba na pouzdra vybíjená cvoky.

Kniha je celobarevná, formát 22×28 cm, obsahuje více než 90 barevných fotografií dobových pouzder na nože, z toho více než 50 originálů, dále obsahuje 20 dobových fotek.

Mohlo by vás také zajímat