Obsah fóra www.indiani.cz www.indiani.cz

 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Vaření
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra www.indiani.cz -> Vaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Sapazi
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel


Založen: 15.2.2007
Příspěvky: 291
Bydliště: Zrnětín

PříspěvekZaslal: po prosinec 14, 2009 5:29 pm    Předmět: Citovat

Myslím že mezi stylovými potravinami je více položek co se nedají žrát, tak proč to chudák patizon má odnášet za všechny?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sapazi
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel


Založen: 15.2.2007
Příspěvky: 291
Bydliště: Zrnětín

PříspěvekZaslal: po prosinec 14, 2009 5:35 pm    Předmět: Citovat

alwarez napsal:
Lesni indiani prezivali na zaludech,nebot se divali na duby jako my se divame na psenicna pole. Zalud se vyloupne ze skorapky a jadro se hodi do vody ,voda se potom vari az je uplne hneda potom se vyleje a proces se opakuje asi 4krat az zalud ztrati svoji horkou chut a potom se necha ususit .Muze se jist jako napr listkovy orech ,nebo se drtil na mouku a dostavame mouku na placky.

Ten blud o masovém pojídání žaludů nebudu komentovat, ale k přípravě mám osobní zkušenosti. Ještě více by mohli říci Kaleb a Hajeke, protože ty jejich svatební koláčky se na rozdíl od mých pokusů daly sníst.
Ale k věci- dočetl jsem se recept kde se napřed žaludy pár dní máčí ve vodě která se vyměnuje co nejčastěji a pak teprve se vaří. vzniklou surovinu jsem nadrnadal na drobno a usušil, pak namlel na mouku. Ovšem placky z toho nejsou nic moc, žaludová drt není lepivá takže to jde ještě hůře než z kukuřičné mouky. Lze míchat s pšeničnou, ale to pak už zase není tak košer.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sukawikasa
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel


Založen: 8.4.2010
Příspěvky: 44

PříspěvekZaslal: út duben 20, 2010 8:20 am    Předmět: Citovat

Nazdarek, našel jsem na internetu poměrně slušný zdroj receptů z "přírodnin". Věřím že vám to všem bude ku prospěchu. Pište zkušenosti s jednotlivými recepty!

http://uloz.to/4598401/recepty-plane-ke-stazeni.zip

Mejte se krasne!!!

BTW: tady k tomu máte i pěknou prezentaci "jedlých rostlin":
http://uloz.to/4598457/jedle-rostliny1.ppt
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sukawikasa
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel


Založen: 8.4.2010
Příspěvky: 44

PříspěvekZaslal: pá červen 18, 2010 11:14 am    Předmět: Citovat

Nekde na začátku tohoto tématu byl dotaz na Pemican a nejak se ztratil v diskuzi...
tak teda ted se zeptam ja jeste jednou Wink :
Mate nekdo nejaký osvědčený recept na Pemican?
Pripadne i neodzkoušený, potřeboval bych vědět slozeni a pomery...

Díky

EDIT: nasel sem zajimavy clanekhttp://www.svetoutdooru.cz/clanek/?107359-jerky-a-pemmicanale nerekl ybch ze by to treba indiani delali zrovna takhle. kort si mysli ze s tim buvolem se docela sekli Very Happy
opravdu se do Pemikanu pridavalo susene ovoce a med? nebo je to ted jen urcite "vylepseni"?

Mejte se krasne!!!

_________________
Když nečekáte nic dobrého, nečekejte. - Gabriel Laub
Nic není samo o sobě ani dobré, ani špatné. Záleží na tom, co si o tom myslíme. - Shakespeare William
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Martin Hill
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel


Založen: 29.9.2009
Příspěvky: 87

PříspěvekZaslal: po červen 21, 2010 3:18 pm    Předmět: Citovat

v knížkách které jsem četl přidávali lesní ovoce...borůvky brusinky.
_________________
"Den před večerem nechval, meč chval, až ho vyzkoušíš, děvče až se vdá, led až jej přejdeš a pivo až ho ochutnáš."
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Métá?xestse Ohnéssese
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel


Založen: 14.2.2007
Příspěvky: 151
Bydliště: Pečky, Kolín

PříspěvekZaslal: po červen 21, 2010 7:04 pm    Předmět: Citovat

osvědčený recept na pemikan...

Pemikan
Starý pemikan
Vnitřní sádlo (ze sleziny, srdce, ledvin) rozehřejeme na pánvi, a přidáme nachystané a nadrcené suroviny.
Do pemikanu lze dát (nadrcené):
sušené maso
sušené plodiny (maliny, borůvky, brusinky atd.)
opražené (a nadrcené) ořechy (ne vlašské-časem žluknou) – pekan ořechy, nebo lískové
praženou, drcenou kukuřici, nebo pražená a drcená dýňová, tykvová, slunečnicová a jiná semena..
Vše se nadrtí na šutru (nebo namele, nebo naseká na prach v mixéru) vsype do rozehřátého vnitřního tuku (vnitřní tuk nežlukne), minutku se zahřívá, pak se vytvoří placičky, které se usuší, ale lépe se tím nacpe osrdečník, nebo tlusté střevo a usuší.
Dá se konzumovat takto, nebo z toho uvařit vývar.
Také se samozřejmě může konzumovat začerstva po uvaření.

Moderní pemikan
Řepný cukr (nebo normální) do trochy vody na pánev, nechat na ohni lehce zkaramelizovat…
A další postup je stejný jako u starého pemikanu…
Dnes se tento pemikan běžně konzumuje v rezervacích při sledování televize.

_________________
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sukawikasa
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel


Založen: 8.4.2010
Příspěvky: 44

PříspěvekZaslal: so červenec 10, 2010 9:48 am    Předmět: Citovat

Nazdarek, kdyby vas zajimalo cim v prirode napriklad korenit ruzna jidla, tak jsem si vcera overil rostlinu KUKLIK MESTSKY.
Jeho koren chutna jako hrebicek.

http://botanika.wendys.cz/kytky/K113.php

Mejte se krasne!!!

_________________
Když nečekáte nic dobrého, nečekejte. - Gabriel Laub
Nic není samo o sobě ani dobré, ani špatné. Záleží na tom, co si o tom myslíme. - Shakespeare William
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PetrFuks
Začínající přispěvatel
Začínající přispěvatel


Založen: 20.12.2010
Příspěvky: 2
Bydliště: Moravské Budějovice

PříspěvekZaslal: út prosinec 21, 2010 4:55 pm    Předmět: Jednoduché jídlo ?? vím jak Citovat

Stačí smkíchat pšeničnou polohrubou mouku s vodou zamíchat a máte na světě těsto Smile pak jen píct na pánvi nebo na kameni Smile))
_________________
Non omnia posumus omnes
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Honza
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel


Založen: 27.5.2009
Příspěvky: 83

PříspěvekZaslal: út březen 19, 2013 9:58 pm    Předmět: placky Citovat

Placky se dají péct i v kotlíku, ale nic výc o tom nevím....
_________________
Děkuji Vám....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Honza
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel


Založen: 27.5.2009
Příspěvky: 83

PříspěvekZaslal: ne srpen 02, 2015 5:57 pm    Předmět: Ptačí zob.. Citovat

Ahoj lidičky, mam dřevo s ptačího zobu, zjistil sem že je prudce jedovatý!.. Otázka zní, lze to dřevo použít na ohen na pečení placek, na víku kotlíku ? Nebude mít dřevo jedovaté výpary když se použije na ohen k jídlu ?
_________________
Děkuji Vám....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra www.indiani.cz -> Vaření Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Strana 4 z 4

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete připojit soubor na tomto fóru
Můžete stahovat soubory z tohoto fóra


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com