Menu
Košík je prázdný.

Výroba indiánské lžíce z rohu – fotonávod

Originální lžíce z bizoního rohu ozdobená ursoními ostny a kopýtky.
Originální lžíce z bizoního rohu ozdobená ursoními ostny a kopýtky.

Výroba indiánské lžíce z rohu je jednoduchá. Takové lžíce se používaly po celé oblasti Velkých plání. Většina originálních lžic byla vyrobena z bizoního rohu, existují však i exempláře vyrobené z rohu hovězího.

Rohovinu je možné opracovávat několika způsoby:

1) Ohříváním

Tento trik spočívá v tom, že je třeba roh pořádně prohřát. Výrazně změkne a lze jej pak  tvarovat nebo snadno řezat nožem. Prohřátí rohu je možné docílit nad zdrojem tepla, například nad ohněm. Pokud nelpíte na autentických metodách, je možné použít horkovzdušnou pistoli, plynový hořák, nebo nechat roh nějakou dobu v elektrické či plynové troubě.

Pozor, nenahřívejte roh příliš, nebo jej zničíte. Teplota musí být vysoká, aby roh změkl, ale ne zase příliš vysoká, aby se nezačal péct. Před zahříváním roh napusťte tukem, bude lépe odolávat vysoké teplotě a jeho povrch nebude žárem praskat.

Žárem změklý roh je možné krájet a tvarovat pomocí řezů nože. Také je možné roh tvarovat. V takovém případě je třeba jej podržet v požadovaném tvaru a čekat, dokud nevychladne. Tak si podrží požadovaný tvar. Takto je třeba možné ohýbat rukojeti lžiček a podobně.

Poznámka: Podle některých zdrojů je možné docílit nahřátí rohu jeho ponořením do vařící vody (autorem nevyzkoušeno).

2) Mechanickým opracováním

Roh je asi podobné tvrdý jako tvrdé dřevo. Je možné jej poměrně snadno opracovávat nožem, pilkou, pilníkem, rašplí nebo smirkovým papírem.

Postup

Na výrobu lžíce budete potřebovat především vhodný roh. Nejlepší je bizoní, který lze dnes již snadno sehnat a není ani drahý. Méně stylovou a atraktivní variantou je roh hovězí.

Roh musí být dostatečně velký, vhodně zakřivený a nesmí mít viditelné praskliny nebo jiné vady. Odlupující se vrstvy vnější rohoviny většinou nevadí, protože stěna rohu je silná a stejně se bude hodně zbrušovat.

Nejprve je vhodné si promyslet, jaký tvar lžíce budeme vyrábět. Indiánské lžíce se navzájem tvarově hodně liší, protože každému vyhovoval trochu jiný tvar.

Pak je třeba si představit, ze které části rohu lžíci vyřízneme. Jelikož je dobré využít přirozeného zakřivení a tvaru rohu, vyřízneme lžíci z části vnějšího oblouku.

Na opracování lze použít více různých metod, které byly popsány výše. Zde byly prvotní řezy provedeny úhlovou bruskou s řezným kotoučem, hrubé broušení bylo provedeno také úhlovou bruskou s hrubým brusným kotoučem a jemnější opracování bylo provedené pilníkem a nakonec smirkovým papírem.

Postupovat budeme od nejhrubšího opracování k jemnějšímu.

Zde je vybraný bizoní roh.
Zde je vybraný bizoní roh.
Naznačení úvodního řezu křídou.
Naznačení úvodního řezu křídou.
Po provedení úvodního řezu.
Po provedení úvodního řezu.
Naznačení, kudy povede dokončení prvního řezu.
Naznačení, kudy povede dokončení prvního řezu.
Odstranění přebytečného materiálu.
Odstranění přebytečného materiálu.
Naznačení řezu zkrácení.
Naznačení řezu zkrácení.
 Po provedení řezu.
 Po provedení řezu.
Vytyčení hrubého tvaru samotné lžíce.
Vytyčení hrubého tvaru samotné lžíce.
Hrubý tvar lžíce po provedení naznačených řezů.
Hrubý tvar lžíce po provedení naznačených řezů.
Hrubé zbroušení ručky.
Hrubé zbroušení ručky.
Další zbroušení ručky.
Další zbroušení ručky.
Další ztenčení ručky a zbroušení hrany lžíce.
Další ztenčení ručky a zbroušení hrany lžíce.
Opracování lžíce do téměř finálního tvaru. Finální zúžení ručky směrem ke konci, vybrání vnitřku lžíce pomocí kulaté rašple. Ztenčení stěny lžíce na minimum, pečlivé srovnání tvaru celé lžíce.
Opracování lžíce do téměř finálního tvaru. Finální zúžení ručky směrem ke konci, vybrání vnitřku lžíce pomocí kulaté rašple. Ztenčení stěny lžíce na minimum, pečlivé srovnání tvaru celé lžíce.
Vyhlazení lžíce smirkovým papírem od nejhrubšího se zrnem cca 50 až po nejjemnější se zrnem cca 500.
Vyhlazení lžíce smirkovým papírem od nejhrubšího se zrnem cca 50 až po nejjemnější se zrnem cca 500.
Poslední prací je napuštění lžíce tukem. Pomůže lžíci nejprve nahřát, tuk se pak lépe vsákne. Lžíce by měla být krásně hladká, zcela černá a lesklá.
Poslední prací je napuštění lžíce tukem. Pomůže lžíci nejprve nahřát, tuk se pak lépe vsákne. Lžíce by měla být krásně hladká, zcela černá a lesklá.

Lžíce je hotová. Můžete ji nechat tak jak je, neozdobenou, nebo ji můžete ozdobit. Zdobila se vždy pouze ručka, korálky (obyčejná omotávka) nebo ursoními ostny (řetízek nebo omotávka jednoho ostnu vedle druhého). Na některých lžičkách jsou vidět i zavěšené řemínky omotané ostny a ozdobené kornoutky s koňskými žíněmi nebo jelenčími či vidlorožími kopýtky. Takové ozdoby jsou sice velmi dekorativní, ale také nepraktické. Budou vám překážet jak při samotném jídle, tak i při mytí nádobí.

Autor

Mohlo by vás také zajímat

Napište komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *